Отбелязваме 3-ти март, 142 години от Освобождението на България

Сподели

Честваме националния си празник с подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г.

България отбелязва днес 142 години от освобождението си. Честваме националния си празник с подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. Освобождението на България от османско владичество е най-важната дата в националния ни календар.

Свободата идва след поредица от въстания. Така в крайна сметка се стига до деня, когато в Сан Стефано, близо до Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и Османската империя, с който се поставя началото на свободна България. “Постепенно Санстефанският договор се превръща в символ на българския патриотизъм и всяко отстъпление от посочените в него граници е смятано за национално предателство.

Това ограничава изключително много ходовете на българските политици и дипломати”, пише д-р Владимир Станев за “Българска история”. След създаването на Княжество България начело на страната застава княз Александър Батенберг. Днес в страната ще има чествания по случай 3 март. Към връх Шипка пък се очаква да се стекат хиляди хора, които да почетат паметта на загиналите за свободата на България, като Кризисният щаб срещу коронавируса препоръча отмяна на официалната част на честванията там. 

От 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ в София президентът и вицепрезидентът ще присъстват на тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово.   

информация канал 3

снимка facebook

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО