ЕК: 458 млн. евро за България да премахне въглищата

Сподели

За Полша са предвидени 2 милиарда евро.

458 милиона евро да получи България, за да елиминира енергийните си мощности на въглища, толкова се предвижда да бъде компенсацията от Европейската комисия според Механизма за справедлив преход, съобщава Novethic.

На 14 януари Еврокомисията го представи в европарламента, след което побърза да подслади горчилката със сумите за държавите, в които това би предизвикала най-сериозни икономически и социални последици.  

Пред нас са 4 други държави. С най-много – 2 милиарда евро, ще бъде компенсирана Полша, което е 27% от цялата сума. В страната около 2 милиона души са заети във въглищната индустрия. На второ място е Германия с 877 милиона евро, следват Румъния със 757 милиона евро, Чехия с 581 милиона евро. 

Зад нас са Франция (402 млн. евро), Италия (364 млн.), Испания (307 млн.), Нидерландия (220 млн.). “Този метод позволява да се гарантира, че разпределението на фондовете ще бъде достатъчно концентрирано към страните-членки, където са най-сериозните предизвикателства, като същевременно се предлага значителна помощ за всички страни”, обясняват от Европейската комисия.

информация на канал 3

снимка pixabay

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО