Автомобилостроителите в Германия обсъждат с Ангела Меркел план за рестарт на икономиката

Сподели

До голяма степен финансовата стабилност на компании определя благосъстоянието на Европа.

Представители на най-големите автомобилостроители в Германия проведоха извънредна среща с канцлера Ангела Меркел, за да начертаят план, с който да бъде рестартирана германската икономика по време на пандемията, предаде Handelsblatt.

Ръководните органи от Volkswagen (VW), BMW и Daimler искат подкрепата на правителството, за да изградят безопасни условия, при които заводите да възобновят дейността си преди кризата да е достигнала връхната си точка.

Изпълнителният директор на VW Хърбърт Дайс потвърди, че компанията му продължава да харчи по €2 млрд. на седмица и ако това продължи прекалено дълго, ще се наложи да съкрати голяма част от персонала.

Един от основните проблеми пред бранша в момента се явява снабдителната верига, тъй като правителствата в по-голямата част от света затвориха границите си, а производителите на части и различни компоненти на практика не функционират.

Запознати с преговорите твърдят, че има неформално уговорка между страните в Европейския съюз за възобновяване на индустриалния сектор.

“Няма да има полза от рестарт на германската икономика, ако Италия и Испания останат под карантина“, коментира източник на Reuters.

Автомобилостроителите, правителството и Институтът по инфекциозни зарази “Робърт Кох“ се очаква да наложат стандарти за работа в промишлеността, при които работният процес да бъде възстановен. Очаква се да бъдат осигурени предпазни облекла, маски и средства за дезинфекция, както и да се осигури по-голямо работно пространство за служителите.

Организираната среща е била при закрити врата, но източници от Daimler потвърждават, че в нея, освен Ангела Меркел и Хърбърт Дайс, участие са взели още финансовият министър Олаф Шулц, директорът на Съюза на металурзите Йорг Хофман, изпълнителният директор на Daimler Ола Келениус и шефът на BMW Оливер Ципсе.

За месец март спадът в приходите на най-големите производители на автомобили в Германия е най-големият за последните 11 години.

Този сектор на икономиката до голяма степен е определящ за финансовото благосъстояние, както на Германия, така и на целия Европейски съюз.

информация канал 3

снимка unsplash

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО