Първият изцяло електрически самолет извърши успешен полет

Сподели

Този исторически полет бележи началото на третата ера в авиацията – електрическата

Първият в света търговски самолет, изцяло захранван с електричество, извърши успешен полет в канадската провинция Британска Колумбия, според съобщи Harbor Air Seaplanes.

Полетът е станал възможен благодарение на съвместните усилия на двете компании – Harbor Air, най-голямата авиокомпания в Северна Америка и magniX, компанията, която направи революция в областта на електрическата авиация.

„Тази сутрин беше проведен успешен полет на ePlane, шестместен самолет Havilland Canada DHC-2 Beaver в Ричмънд, задвижван от двигател magni500 със 750 конски сили. Този исторически полет бележи началото на третата ера в авиацията – електрическата“, се казва в съобщението на компанията.

В същото време компанията посочи, че самолетът е управляван от Грег Макдугал, изпълнителен директор и основател на Harbour Air. Според него този полет „влезе в историята“.

Самолетният двигател, уверява компанията, „осигурява чист и ефективен начин за захранване на самолета“. След като реализират задачата си, двете компании скоро ще започнат процеса на сертифициране и одобрение на задвижващата система и оборудването на самолетите с такива електродвигатели. След приключване на сертифицирането се планира да се подмени и останалата част от флота с двигатели magniX. 

статия на канал 3

снимка Twitter

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО