Смяна на шофьорска книжка в Германия / Führerschein

Сподели

Не сте задължени да сменяте валидна шофьорска книжка, може да карате докато е валидна. Като гражданин на ЕС, който живее в Германия, ако искате или трябва да подновите свидетелство за управление, издадено от България или друга държава от ЕС, можете да го направите в местния орган за свидетелство за управление на превозни средства. По закон, ако пребивавате в Германия за повече от 6 месеца, при изтичаща валидност на Българска шофьорска книжка трябва да бъде заменена с Немска. Може да я подновита и в България, но при евентуално ПТП е възможно да не ви я признаят.

Първо адресна регистрация – прави се в кметството по местоживеене.
Смяната става в Führerscheinstelle, товa е на място заедно с Zulassungsstelle – там се вадят номерата на автомобилите.

Трябват Ви

  • настоящата шофьорска книжка
  • биометрична снимка
  • формуляр, който се взима от място

Ако имате професионални категории

  • медицинско от очен лекар
  • медицинско от общопрактикуващ лекар
  • модули за професионална категория

С тези неща отивате, попълвате документите и чакате да ви направят сверка на документите от България. Срока е два месеца, често става много по бързо – в рамките на две – три седмици.

След това отивате и си получавате книжката.
При смяната категориите се запазват, единствено не ви признават Т, а ви дават L -това пак е категория за трактор.

Валидността на професионалните категории е 5 години, на останалите е 15 години. Тоест ако не си подновите книжката след 5 години, любителските категории продължават да важат.

Осем точки са максималните. Ако има четири до пет точки, ще получите напомняне. Шест или седем точки означават писмено предупреждение. Ако наближите горната границата от точки, ходите на неделно училище няколко пъти. Смяната на книжката струва 30-40 евро, плащат се на място, или на каса, или някъде ако имат автомати. Снимката струва около 10 евро, има и автомати за снимки, там излиза 5-6 евро. Медицинските са доста тежки, нямат абсолютно нищо общо с ваденето на българско медицинско. Ако имате проблем с очите, първо минете очен лекар.

Обръщам внимание, за професионална категория медицинското е от лекар. Само за любителска книжка се минава в ателие за оптика, съвсем елементарен и евтин тест.


При лекаря обаче не стоят така нещата. Минавате различни медицински апарати(само за професионални категории), на някои от тях лекаря ви гледа очите, в други вие гледате и казвате какво виждате. По принцип с очила няма проблем да минете – стига да издържите теста. След това обаче се отбелязва, че имате право да карате само с очила.


Другото медицинско(само за професионални категории) също е неприятно, най вече в частта със слуха. Останалото е нормален преглед, кръв за изследвания и кардиограма. За слуха ви дават едни слушалки и един бутон в ръцете. Последователно започват да ви пускат шумове с всякаква честота – ниски, високи, нормални и вие трябва да реагирате на всеки с натискане на бутони.

Обръщам внимание , че в Германия всичко се върши след предварителна уговорка – това се нарича Термин.


Тоест предварително трябва да се обадите на лекарите, и да си уговорите час. Дигитална карта(само за професионални категории) се вади, след книжката. Вади се в ДЕКРА, ТюФ , в някои провинции има и други организации освен тези двете. Трябва ви книжка, пак снимка , и формуляр, който се взема от място. След около 10 дена може да я получите по пощата, или да отидете на място да я вземете. Струва само 35 евро.

Не знам ако смените книжката, дали не трябва да смените и картата, защото в нея е описан номера на книжката. Има слухове , че може с ксерокопие на старата книжка да важи.

информация из Български форуми

снимка pixabay

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО