Германия е готова да приеме 1500 непълнолетни бежанци от гръцките острови

Сподели

Крамп-Каренбауер заяви, че Германия е постигнала решение, което не изисква съгласието на всички членове на ЕС

Партиите от управляващата християн-социалдемократическа коалиция в Германия снощи постигнаха споразумение за приемане на 1500 непълнолетни бежанци от гръцките острови, подчертавайки, че това е решение в рамките на договор на ниво ЕС.

“Има сигнали, че други държави от Европейския съюз, като Франция, също могат да допринесат за защитата на особено уязвимите непълнолетни от гръцките острови”, заяви лидерът на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер.

Крамп-Каренбауер заяви, че Германия е постигнала решение, което не изисква съгласието на всички членове на ЕС. Тя подчерта, че сега има нужда от „Коалиция на желаещите“ сред страните от ЕС, за да се организира приемането на редица непълнолетни бежанци.

В изявлението на партиите на управляващата коалиция се подчертава важността да се помогне на Гърция да защити външните граници на ЕС, но че Гърция се нуждае и от помощ в грижите за бежанците.

„Редът и хуманитарността често вървят заедно. Ето защо искаме да помогнем на Гърция, когато става дума за трудната хуманитарна ситуация“, се казва в изявление на коалиционните партии.

Като част от акцията Германия е готова да приеме от 1000 до 1500 деца от гръцките острови, включително непълнолетни, нуждаещи се от спешна медицинска помощ или непридружени непълнолетни и на възраст под 14 години.

В изявлението се казва, че “това са предимно момичета”.

Митинг в германската столица Берлин събра вчера хиляди протестиращи, които призоваха ЕС да приеме лицата, търсещи убежище, които чакат отчаяно на границата с Гърция.

Участниците в шествието призоваха властите да отворят границите и да предприемат действия за подпомагане на търсещите убежище.

„Знаем, че в Германия има място за търсещите убежище, които са унижавани, измъчвани и убивани на гръцката граница“, заяви представител на организаторите.

Той обяви, че в Берлин на протеста присъстват 4000 души, а други 5000 участват в подобна демонстрация в Хамбург. Протестиращите издигнаха лозунги с надписи “Отворени граници!”, “Спаси живот!” и “Имаме място!”.

информация канал 3

снимка pixabay

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО