Над 50 хиляди души в Италия са под 14-дневна карантина заради коронавирус

Сподели

50 хиляди души остават под двуседмична карантина в Италия заради разрастващата се зараза от коронавирус. Жертвите на болестта вече са 6, а заразените – над 200.

Северните области Пиемонте, Ломбардия и Венето са откъснати от света, а достъпът до и от блокираните населени места е възможен само през специален пропускателен режим.

В полунощ влязоха в сила специални мерки за сигурност, които да спрат разпространението на заразата. Сред тях е дезинфекция на превозните средства от градския транспорт.

В неделя тревогата заради двама пътници с висока температура във влак с над 300 души блокира железопътния трафик между Италия и Австрия. Властите реагираха бързо и спряха няколко влака на граничния пункт Бренер в Алпите, но тестовете и на двамата германски граждани се оказали отрицателни.

Във връзка с нарастващата опасност от разпространение на заразата, европейските здравни министри вече планират нова спешна среща на високо ниво.

“Европейският съюз вярва в италианските власти и в мерките, които предприемат за борба с коронавируса“, коментира комисарят по икономическите въпроси в Европейската комисия Паоло Джентилони. “Изразяваме своята съпричастност към близките на жертвите и заразените в Италия през последните седмици и сме притеснени за евентуалното разпространение на заразата. Но ако всички следваме указанията на здравните власти, няма нужда от паника“.

Междувременно броят на заразените с новия коронавирус извън пределите на Китай, достигна близо 1 800 души, отчете Световната здравна организация. Заболяването е регистрирано вече в 28 държави. А страната с най-голям брой заразени извън Китай е Южна Корея. С над 160 нови случая на заболели, общият им брой надхвърли 760 души. Президентът на Южна Корея увеличи опасността от разпространение на заразата в страната до най – високото “червено” ниво.

информация канал 3

снимка pixabay

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО