Петър Стойчев е номининан за най-добър плувец в открити води на 2019 г.

Сподели

Стойчев ще бъде награден и с приза “Посейдон” за 2020 г. заради приноса си в развитието на маратонското плуване

Поредно признание за световния шампион в ледени води Петър Стойчев! Българинът е сред номинираните за приза “Най-добър плувец в открити води за 2019 г.”.

 43-годишният Стойчев е легенда с участия на четири олимпийски игри -Сидни 2000, Атина 2004, Пекин 2008 и Лондон 2012.Номинацията му подсилват 11-те поредни световни купи в плувния маратон, световният рекорд по най-бързо преплуване на Ла Манша – под 7 часа за пръв път в историята, триумфът на 25 км в открити води в Шанхай и над 60-те победи в маратони. 

 Отбелязан е и драматичният успех на световното първенство по плуване в ледени води в Мурманск, с който Стойчев защити титлата си в кралската дисциплина 1000 м от 2017 г. Българинът е отличен за постиженията в различни дисциплини и превръщането му в посланик на плуването в ледени води. Това е поредното световно признание за легендата.

Стойчев ще бъде награден и с приза “Посейдон” за 2020 г. заради приноса си в развитието на маратонското плуване. Световният и европейски шампион ще бъде почетен от Международната плувна зала на славата на специална церемония в Ню Йорк на 2 май следващата година. 

Стойчев е първият български представител в Международната зала на славата във Форт Лодърдейл, Флорида, нареждайки се до легенди като Джони Вайсмюлер, Майкъл Фелпс и Марк Шпиц.

статия на канал 3

снимка pixabay.com

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО