Румен Радев наложи вето на Закона за извънредното положение

Сподели

Правителството да побърза с още конкретни и адекватни мерки за най-засегнатите от кризата, призова президентът.

Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в парламента, заяви президентът Румен Радев в изявление пред журналисти.

“Разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок, а българското правителство да побърза за още конкретни и адекватни мерки за най-засегнатите”, каза още президентът, като изрази надежда, че депутатите ще вземат предвид мотивите за ветото при преразглеждането на закона в НС.

“В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи – първата е здравната от коронавиреса, втората е икиномическа и социална, породена от мерките в борбата срещу коронавирус”, изтъкна Радев.

“Икономическата криза засега е на втори план, засега се пренебрегва. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за дребните, средните предприемачи, отделят се милиарди. Възможностиет на бюджета ни са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри заради ниските доходи.

Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Затова правителството следва неотложно да преразгледа политиката си спрямо най-пострадалите и засегнатите.

Спекулата с най-необходиото – дезинфектанти и лични предпазни средства, руши нужното доверие в обществото ни. Срещу нея трябва да има безкомпромисни мерки,  но не трябва това да възпрепятства стопанския живот, сезонното намаление на сезонни стоки.

Предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен и вноса на животоспасяващи продукти”, посочи държавният глава.

Очаквайте подробности.

информация и снимка канал 3

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО