5 млн. души са изгубили работата си в Китай само за 2 месеца

Сподели

Ударът по икономиката на страната от коронавируса е жесток.

Китай започва да се надига от ударите, понесени от коронавируса, но щетите се оказват наистина сериозни в икономически план. Публикувана информация от правителството в понеделник сочи, че около 5 млн. души са загубили работата си в страната само за изминалите два месеца, предаде CNBC.

По официална информация безработицата в най-гъсто населената страна в света е достигнала 6,2% през февруари. А през декември е била едва 5,2%.

През 2019 г. работещото население в Китай е било 442,47 млн., макар системата за изчисляване на безработицата да търпи сериозни критики през изминалите десетилетия. До 2018 г. официалните източници използват данните от подадените молби за работа, което оставя извън статистиката хората, които не търсят официални методи за препитание. Промяната в момента е насочена към социологически проучвания с директен контакт с хората, но дори тези данни не могат да са напълно категорични.

Така или иначе, данните за безработицата звучат плашещо и анализатори за CNN твърдят, че рецесията в страната вече не е прогноза, а факт.

информация канал 3

снимка pixabay

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО