Apple: Блокадата заради коронавируса удря производството на айфоните

Сподели

Технологичният гигант Apple алармира, че се задава “недостиг в доставките на айфони”, заради затварянето на редица фабрики в Китай като част от карантината срещу Covid-19, пише вестник Гардиън.

Калифорнийската компания предупреди своите акционери и инвеститорите, че няма да може да реализира очаквания приход от 63 до 67 милиарда долара през това тримесечие.

Причината са “временни ограничения в доставките” на части за айфоните, както и резкия спад на купувачи в Китай, където десетки милиони не могат да отидат до магазините.

Apple пусна само предупреждение, без да направи ревизия на очакваните приходи спрямо новата ситуация.

Според компанията, “животът се връща към нормалния си ритъм в Китай, но това става по-бавно, отколкото очаквахме”.

Именно затова Apple обяви необичайно широк диапазон от очаквани приходи от 63 до 67 милиарда, отчитайки че не се знае колко ще е голяма кризата в Китай.

“Ако не беше се появил коронавируса, нямаше да имаме 4 милиарда разлика в минималните и максималните очаквания.”, каза изпълнителният директор Тим Кук още в края на януари.

Въпреки негативната новина, в първите часове след обявяването, акциите на Apple се държаха стабилно около 325 долара за акция.

Кук каза още, че “здравето и на всеки човек, ангажиран с производството на нашия продукт, е най-важният приоритет.”

По-рано този месец пазарен експерт от борсовите агенти TF прогнозира, че Apple ще бъдат принудени да намалят с 10 процента количествата на произведени айфони, заради кризата с вируса Covid-19.

информация канал 3

снимка pixabay

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО