Въоръжени и безскрупулни: Банда краде тоалетна хартия в Хонконг

Сподели

Има дефицит на стоки от първа необходимост заради коронавируса.

Полицията в Хонгконг организира хайка за въоръжени разбойници, които откраднали стотици рула тоалетна хартия в момент, в който градът се бори с недостига на основни стоки, предизвикан от ограниченията, свързани с епидемията с коронавируса, съобщи АФП. 

Тоалетната хартия се е превърнала в стока от първа необходимост в гъсто населения град, въпреки уверенията на правителството, че доставките на основни стоки остават незасегнати заради епидемията от вируса. 

Супермаркетите се оказаха неспособни да възстановят количествата достатъчно бързо, което доведе до дълги опашки и празни рафтове. Освен тоалетната хартия, в магазините има недостиг на ориз и тестени изделия, както и дезинфектант за ръце и други препарати за почистване. 

Полицията заяви, че шофьор на камион е бил нападнат в 6 ч. сутринта днес от трима мъже пред супермаркет в работнически район, известен с банди и организирана престъпност. Бандитите отмъкнали 50 пакета с около 600 ролки хартия, чиято цена на черно скача многократно в условията на дефицита покрай коронавируса. 

“Доставчик беше заплашен от трима мъже с ножове, които взели тоалетна хартия на стойност над 1000 хонконгски долара (около 119 евро по днешния курс – бел. ред.)”, заяви говорител на полицията пред АФП.  

Кадри от телевизия Now показаха полицейски следователи, които стоят около множество палети с тоалетна хартия пред супермаркет, като един от палетите е само наполовина пълен. 

Истерията, която е обхванала Хонконг след избухването на епидемията от коронавируса в континентален Китай, отчасти се подхранва от трагичната история на града за преодоляване на смъртоносна болест. 

През 2003 г. 299 жители на Хонконг починаха от тежък остър респираторен синдром (ТОРС), огнище, започнало в континенталната част. Първоначално Пекин се опита да скрие епидемията, но това решение остави трайно наследство от недоверие към властите по въпросите на общественото здраве. Сега властите обвиниха онлайн лъжливи слухове за паниката и казват, че доставките на храни и стоки за бита остават стабилни. Но паниката доведе до недостиг на основни продукти в един от най-гъсто населените градове в света, където супермаркетите и аптеките разполагат с ограничено пространство. 

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО