Димът от пожарите в Австралия достигна Южна Америка

Сподели

Пушекът от горските пожари в Австралия достигна въздушното пространство на Чили и Аржентина, измина 12 000 км над Тихия океан

Димът от горските пожари в Австралия достигна въздушното пространство на Чили и Аржентина, след като измина 12 000 км над Тихия океан, съобщи чилийската метеорологична служба, цитирана от Франс прес и ТАСС.

 Експертите показват спътникова снимка на облаците дим, донесени от въздушните потоци до Южна Америка. Мащабни горски пожари избухнаха по източното крайбрежие на Австралия в средата на октомври миналата година. Към момента огнената стихия е обхванала значителни територии в югоизточната част на континента в щатите Нови Южен Уелс и Виктория.

 Няколко района по южното крайбрежие са затворени за туристи, а на жителите им е препоръчано бързо да се евакуират. Пожарите унищожиха над 6,5 милиона хектара гори, около 2000 жилища и около 3000 административни и стопански постройки. От февруари миналата година досега пожарите взеха 25 жертви, сред които трима пожарникари. 

По оценка на австралийските застрахователи за покриване на щетите от пожарите, бушуващи от септември, ще бъдат необходими 700 млн. австралийски долара (485 млн. щатски долара), информира ДПА.Досега са предявени близо 9000 застрахователни иска за разрушения и щети.

Очаква се тази цифра да нарасне значително през идните дни. Застрахователният сектор осигурява спешно настаняване за клиенти, които са били засегнати, както и известна парична подкрепа, посочва представител на браншова организация. 

По-меките климатични условия в южната и източната част на страната в момента предоставят възможност за кратка почивка за изтощените огнеборци преди опасното време да се върне по-късно тази седмица, предупреждават властите.

В Нови Южен Уелс и Виктория през нощта падна малко дъжд, макар в двата щата, както и в Южна Австралия, да продължават да горят десетки пожари. Над 2600 пожарникари ще се възползват от благоприятните условия, за да се подготвят, преди температурите отново да скочат до 40 градуса по Целзий и повече.

информация на канал 3

снимка pixabay.com

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО