Борисов: Пътуваме без 14-дневна карантина с нашите съседи, но с декларация

Сподели

Промяната влиза в сила от 1 юни.

Отпада 14-дневната карантина за пътуващите между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след четиристранната среща между лидерите на съответните държави.

Пътуващите ще носят декларации, с които удостоверяват, че не са поставени под карантина, запознати са с обстановката в държавата, към която пътуват, и поемат изцяло риска от пътешествието си.

Декларациите задължително ще включват три имена и телефон за контакт, за да бъде осъществена максимално бърза връзка в случай на промяна в статута.

Промяната влиза в сила от 1 юни с началото на летния туристически сезон.

Месец, два, три да работи туризма на тези обороти, това ще е от полза на икономиката на всички държави“, каза премиерът.

На въпрос, дали властта на депутата Делян Пеевски се е променила в последните месеци, премиерът отговори, че “единственото, което виждам, е, че през изминалите два месеца прави само дарения, а властта му е същата, като на всеки един депутат“.

Що се отнася до обвиненията от Васил Божков, че именно народният представител е назначил главния прокурор Иван Гешев, Борисов бе отрече категорично, като подчерта, че са минали редица кръгове от ВВС, в които изборът е бил определен по определения законов ред.

Транспортният министър Росен Желязков обясни за декларациите, че те не са обвързани с наказателна отговорност, а имат за цел да докажат, че пътуващите са информирани за рисковете, които поемат с излизането зад граница.

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО