От март 2021 в София за първи клас се кандидатства онлайн

Сподели

От март месец 2021 г. в София ще се кандидатства в първи клас чрез централизирана система. Това обяви столичният зам. кмет с направление “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” в Столичната община Владимир Данаилов при представянето на проектите на направлението и на разработената Стратегия за дигитална трансформация на Столична община.

“До един месец ще бъде избран изпълнител за изграждане на единната информационна система за централизирано записване и класиране на деца в първи клас”, поясни Данаилов. “Всяка година има между 10 000-13 000 първолаци, които могат да кандидатстват в 167 училища. Към момента родителите кандидатстват поотделно във всяко училище.

Новата система ще дава възможност да се кандидатства в няколко училища едновременно, класирането ще става автоматично по критерии. Когато детето е прието то автоматично ще се записва и няма да има нужда да се носят удостоверения, те ще се проверяват по електронен път“, каза още той.  Данаилов уточни, че по-скоро ще бъде създадена нова система, чрез която ще може да подаваме онлайн заявления за прием в първи клас, а няма да бъде надградена сегашната система за кандидатстване и прием в софийските ясли и детски градини. 

Попитан дали ще има ограничение за кандидатстване, той посочи, че системата ще цели да помогне на родителите да бъдат по-добре информирани. 

“Идеята ни е системата да води, да дава информация, да бъде интуитивна и по някакъв начин да казва къде може детето да се запише“, добави заместник-кметът.

снимка и информация канал 3

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО