България подкрепя премахването на ограниченията за свободно движение в ЕС от 15 юни

Сподели

България подкрепя премахване на ограниченията за свободно движение в ЕС по възможност от 15 юни. Това заяви заместник-министърът на външните работи Петко Дойков на състоялия се днес видеоконферентен Съвет “Общи въпроси”. 

По време на дискусията министрите по европейските въпроси на държавите-членки от ЕС обмениха мнения по мерките за деескалация на кризата с коронавируса, включени в Пакета за туризма и транспорта, приет от Европейската комисия на 13 май 2020 г.

Заместник-министър Дойков представи новите мерки у нас, с които от 22 май бе премахната забраната за влизане в България на представители на бизнеса и инвестициите, както и премахването на задължителната 14-дневна карантина за няколко категории граждани на ЕС, включително представляващи бизнеса и инвестициите. Той подчерта и работата, която се води за премахване на изискването за карантина за представители на бизнеса, а след това и за туризма, от съседни страни-членки със сходна епидемиологична ситуация.

Постепенното възстановяване на ограничените към момента транспортни услуги и свързаност е ключово за икономиката на Европейския съюз, подчерта заместник-министър Дойков. Той заяви, че за България е от особена важност безопасното рестартиране на туризма, като за тази цел бъдат приети и приложени стриктни общоевропейски здравни протоколи за различните места за настаняване. Това би намалило риска от инфектиране както за гостите, така и за персонала.

Сред останалите теми на СОВ бяха икономическото и социално възстановяване на ЕС, както и провеждането на планираната Конференция за бъдещето на Европа. Тя трябваше да бъде официално открита на 9 май 2020 г., но бе отложена поради пандемията от COVID-19.

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков препотвърди позицията на България, че в контекста на кризата с коронавируса следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да бъде по-амбициозна. Бъдещият Фонд за възстановяване на ЕС следва да бъде в допълнение на бюджета на ЕС и да не излага на риск изпълнението на съществуващите политики и приоритети, а да предоставя нови възможности за възстановяване и допълнително подпомагане на икономиките след кризата с COVID-19.

информация и снимка: МВнР на Република България

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО