Диана Ковачева е новият омбудсман на България

Сподели

Госпожа Диана Ковачева е избрана за омбудсман на Република България, това обяви председателят на Народното събрание след гласуването за кандидатурата на единствения номиниран за поста Диана Ковачева.Гласуваха 176 депутати, от тях 173 гласуваха „за“, нито един „против“, трима се въздържаха. С избора на омбудсман започна днешното редовно заседание на Народното събрание, излъчвано на живо по Канал 3.

 “Благодаря за доверието, тази година през април се навършиха 15 г. от избора на първия омбудсман, и съм горда, че съм четвъртият на този пост. За него се изискват доверие, опит, съпричастност, устойчивост и най-вече куража да отстояваш справедливи каузи. 

Справедливостта и истината винаги намират своя път, омбудсманът е институция, която ускорява този процес“, каза тя в обръщението си към парламента. Ще опитам да бъда добър омбудсман, във всеки ден през следващите 5 години“, завърши своето обръщение Диана Ковачева, която подаде оставката си като заместник-омбудсман. След това тя се закле пред станалите на крака народни представители. 

Коя е Диана Ковачева?Родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия Факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” през 1998 г. Магистър по право на Европейския съюз в същия университет и магистър по право на Европейския съюз и съдебна система от Университет Нанси II, Франция. По-късно става доктор по международно право и международни отношения, а в последствие и доцент по същата дисциплина. В

Владее английски, френски и руски език В професионалният си опит тя е преминала през длъжността научен сътрудник в Институт за правни науки, БАН, Министър на правосъдието на Република България (2011 – 2013); Заместник-омбудсман на Република България ( от 2016 г.); Преподавател в Юридически факултет на УНСС. През 2014 г. Диана Ковачева е удостоена от Нейно Величество Кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса й за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.

снимка и информация канал3

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО