Увеличение на обезщетението KURZARBEIT с до 87%

Сподели

Поради икономическите последици от кризата с корона вирус, стотици хиляди хора в Германия се възползват от обезщетението Kurzarbeit. Понастоящем бездетните служители получават 60% от нетния си доход, а служителите с деца получават 67%. 

Тези проценти се отнасят за разликата в изработеното време и това в Kurzarbeit. Например, ако служителят работи през 30% от времето както преди, а 70% от работата е Kurzarbeit, служителят в примера получава 60 или 67% за 70% от времето в което е Kurzarbeit. За 30% служителят получава предишните си заплати без ограничения.

Новото правило влиза в сила със задна дата от 1 март 2020 г. Oт четвъртия месец на Kurzarbeit, трябва да има увеличение на обезщетението. За тези, чието работно време е намалено с поне 50%, то трябва да се увеличи до 70% и 77% за домакинствата с деца от 4-ия месец на получаване.

От 7-ия месец на получаване отново се увеличава до 80% или 87% за служителите с деца.

Работещи на миниджоб, не могат да получават обезщетение Kurzarbeit, защото не правят осигурителни вноски за безработица.

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА БЕЗРАБОТИЦА

Продължителността на обезщетението за безработица I трябва да бъде удължена – с три месеца и за тези, чието право би приключило между 1 май и 31 декември 2020 г. 

Досега безработните са получавали обезщетения за безработица в продължение на 12 месеца, това се отнася за служителите до 50-годишна възраст – при условие, че преди това са били осигурени за 24 или повече месеца. За безработни хора на възраст над 50 години, периодът на обезщетенията се увеличава до 24 месеца, при условие че са осигурени за 48 или повече месеца. Нивото на обезщетение за безработица е 60% от последните нетни доходи и 67% за безработните хора с деца.

Изчислете вашето обезщетение за Kurzarbeitgeld

снимка pixabay

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО