Втора жертва на коронавируса за ден в Италия

Сподели

Болните вече са 35, 78-годишният играел карти в кафене със съдържатели – китайци.

Радиата, телевизиите и интернет-страниците на вестниците тази сутрин още бълваха подробности около кончината на първия покосен от коронавирус италианец Адриано Тревизан, когато малко преди обяд националната информационна агенция АНСА разпространи новината за още една жертва на заразата с китайско потекло.

Този път става дума за жена на 75 г. от района на градчето Кодоньо, където завчера бе регистриран първият случай на заболяването в страната – 38 годишен мъж, който бере душа в местната болница. Възрастната италианка била хоспитализирана завчера в много тежко състояние и след като лекарите установили с нарочния тест причината за високата й температура и учестено дишане, тя била подложена на интензивно лечение, оказало се в края на краищата безполезно поради напредналия стадий на заболяването. 

За съжаление докторите в болницата на намиращото се на 35 километра южно от Падуа градче Скиавония цели десет дни търсили причината за тежкото състояние на 78 годишния бивш строителен предприемач Адриано Тревизан. Разбира се, лекарите не стоели със скръстени ръце, пенсионерът бил прекаран почти през всички отделения на здравното заведение –  Бърза помощ, гериатрия, кардиология, пумология, но положението му се влошавало все повече и повече. Чак в петък следобед или когато гръмна вестта за случаите на зараза с коронавирус в областта Ломбардия, дядо Адриано бил подложен на специалния тест, като резултатът бил категорично положителен.

Веднага бил „проверен“ и хоспитализирания малко след него приятел, който също се оказал заразен и сега се бори за живота си, докато Адриано за жалост предал Богу дух в петък вечерта. Според медиите в Падуа и областта Венето с административен център Венеция двамата авери играели редовно карти в две пенсионерски кафенета из района, едното от които било стопанисвано от китайци. 

Както здравните власти на национално равнище, така и тези в областите Ломбардия и Венето вземат спешни мерки за пресичане на разпространението на заразата. Жителите на селищата, където е констатирано нашествието на коронавирус, са призовани да си стоят по домовете и ако се вярва на тв-репортажите, Кодоньо, Кастильоне Д’Ада, Скиавония и още много селища от района на Падуа сега са безлюдни. В същото време днес и утре няма да се играят мачовете от любителските групи в югоизточната част на Ломбардия и половината Венето.

Изредените по-горе селища бяха „отрязани“ и откъм ЖП-транспорт – сега в техните гари не спират никакви влакове, вземат се мерки за ограничаване и на автомобилния транспорт. От здравното министерство пък призоваха хората, почувствали симптомите на заразата с  коронавирус – висока температура и затруднено дишане, да не ходят в Бърза помощ, а да викат дежурните екипи по домовете си.

  В ранния следобед в събота броят на заразените от коронавирус в Италия достигна 35 души.

информация канал 3

снимка pixabay

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО