Германски съд разреши строеж на фабрика на Tesla край Берлин

Сподели

Първият европейски завод на Tesla ще бъде построен върху парцел от 302 хектара в град Грюнхайде в Бранденбург.

Върховният административен съд на Берлин и Бранденбург отхвърли иска срещу продължаване на подготвителните работи за изграждането на бъдещата фабрика на американската компания Tesla близо до Берлин, съобщи РИА Новости.

“Върховният административен съд на Берлин и Бранденбург, в четвъртък вечерта, на втора инстанция отхвърли иска на Зелената лига и Съюза за опазване на ландшафта и биоразнообразието срещу разрешението за изкореняване на гората на бъдещия завод на Tesla”, се казва в съобщението на съда.

Съдът реши, че са изпълнени необходимите законови условия за изпълнение на подготвителните работи на обекта. Решението на съда е окончателно.

Първият европейски завод на Tesla ще бъде построен върху парцел от 302 хектара в град Грюнхайде в Бранденбург. През декември миналата година правителството на Бранденбург и Tesla подписаха договор за закупуване на земя за завода на стойност почти 41 милиона евро. В Германия компанията планира да произвежда батерии, двигатели и електрически автомобили, започвайки от Model Y. През октомври Tesla обяви, че очаква да започне производството в първия си европейски завод през 2021 година. Както каза министърът на икономиката и енергетиката на германския регион Йорг Щайнбах, заводът ще създаде 8-10 хиляди работни места, което ще изисква участието на специалисти от други региони и страни. 

информация канал 3

снимка pixabay

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО