Регистриране на автомобил в Германия

Сподели

След сключване на договор за покупко продажба на автомобил е необходимо да регистрирате автомобила на Ваше име.

Ако купувате автомобил от друг град, ще Ви трябват транспортни номера. При мен се получи по следният начин, взех само документите на автомобила, регистирах го без да е необходимо той да бъде на място за сверяване на серийните номерата. Взех си регистрационните номера и отидох да го взема от съседния град. Монтирах си сам номерата и всичко приключи.

В Германия тази регистрация е прост процес. Самата регистрация на автомобила става в Zulassungsshtelle или KFZ-Zulassungssbehorde. В редки случаи тази функция се изпълнява от кметството. Обикновенно в тези институции има големи опашки, заредете се с доза търпение. Взимате си номерче и изчаквате да дойде Вашия ред. Цената за смяна на номерата е в зависимост от района но средно 30-50 евро (цената може да варира според региона). На място се попълва и пълномощно за теглене на данък за автомобила от Zoll, за целта ще Ви е необходим IBAN.

Необходими документи:

  • лична карта;
  • адресна регистрация;
  • валидна застраховка на автомобила(Вие я сключвате, от застрахователната компaния ви дават НОМЕР НА ЗАСТРАХОВКА която Вие представяте в Zulassungsshtelle, a самите документи ще получите след около 2 седмици по пощата);
  • малък и голям талон на автомобила (Zulassungsbescheinigung Teil I) и малък талон (Zulassungsbescheinigung Teil II) ;
  • ако регистрирате автомобил на чуждо лице Ви трябва пълномощно;
  • валиден преглед на превозното средство TÜV
  • ако автомобила е отрегистриран, трябва да представите сертификат за отписване – Abmeldebescheinigung
  • старите номера на превозното средство(ако не е бил отрегистриран)

Имате възможност да си изберете регистрационния номер на Вашия автомобил което ще ви струва 10 евро. В противен случай ще бъде избран на произволен принцип.

Какво следва?

Трябва да отидете до офис на фирма която печата новите Ви номера. Обикновенно в близост до институцията има повече от 1 офис и имайте в предвид, че колкото по близо е този офис до институцията цената ще бъде по висока. Обикновенно тази сума е между 15 и 25 евро. След изготвяне на номерата което отнема 5-10 минути се връщате в Zulassungsshtelle, там служител прикрепя стикери за регистрация на задния номер на автомобила. Заплащате регистрацията, често имат машина която приема банкноти и като приключите със заплащането Ви връчват номерата. Не забравяйте да проверите въведената информация в документите да няма грешка. Ако има проблем с изписването на Вашите имена или адрес незабавно информирайте служителя за грешката.

В някои райони е възможно да направя визуален преглед и сверят серийните номера на автомобила с тези от документите.

МОЛЯ ИМАЙТЕ В ПРЕДВИД, СУМИТЕ И СРОКОВЕ ЗА ДОКУМЕНТИ МОЖЕ ДА СА РАЗЛИЧНИ, СПОРЕД РАЙОНА ОТ СПОМЕНАТИТЕ ТУК.

снимка pixabay

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО