Църковен данък в Германия / Kirchensteuer

Сподели

Около 6,5 милиона Българи по света се определят като Православни християни, което в Германия е известно като Orthodox. При подаване на заявление за адресна регистрация, ако сте Православни християни или Orthodox в графа – Kirchensteuer вписвате “Orthodox” за да избегнете заплащането на Католическия църковен данък. Ако вече заплащате този данък, а не желаете, съществува вариант за отказ от него. Тази продецура се извършва персонално в Общината по местоживеене.

Къде и кой плаща?

Църковния данък е най-големият източник на доходи за католическата църква. Приблизително 5.5 милиарда евро. Освен Германия, Швейцария, Австрия и някои скандинавски страни събират църковни данъци. Той се плаща по желание от лица, които принадлежат към Римокатолическата или Протестантската църковна общност, старите католически църкви, свободните протестанти, свободните религиозни общности, унитарианците и еврейските общности също налагат църковен данък.

Колко струва?

В момента ставката на църковния данък е 8% в Бавария и Баден-Вюртемберг, 9% в останалите райони на Германия. Базата за определяне на църковния данък е начисленият данък върху дохода, който се начислява в процеса на приспадане. Църковният данък се събира от държавната данъчна служба и се предава на църквата. Държавата запазва три процента от църковния данъчен доход. Освен държавата, църквата е един от най-големите работодатели в Германия. Заплатите на служителите в католическите институции, общности, медии и администрация се изплащат от доходите от църковен данък.

Църковен данък върху недвижими имоти

В някои региони църковен данък се начислява върху имущество, например в Рейнланд-Пфалц частта на епархиите Лимбург и Шпейер. Той се събира от общините заедно с данъка върху имотите и се основава на размера на данъка върху имота.

снимка pixabay

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО