Валери Симеонов: Не купувайте вече талони, спечелилите ще си получат парите

Сподели

В страната се внасят и продават много повече талони, отколкото се обявяват реално в Комисията по хазарта, заяви лидерът на НФСБ.

Не купувайте вече талони от частни лотарийни игри, такъв призив отправи Валери Симеонов в Народното събрание след като бяха приети на второ четене промените в Закона за хазарта. Той увери, че всички печеливши в тези игри ще получат парите си, които са събрани от тиражите.

 “Печалбите ще могат да се получават по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници”, заяви заместник-председателят на Народното събрание. “Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си потърсят печалбите и да си ги получат. 

Парите от тиражите са събрани. Печалбите са базирани от общите приходи върху съответния тираж. Всеки заинтересован има правно основание, а има и пари, които са събрани, да си получи печалбата. Няма никакъв начин някой печеливш да съди държавата. В случая не става въпрос за изплащане на награди от бъдещи тиражи. Наградите са спечелени от вече проведени тиражи, за които парите са събрани. Държавата няма отношение. Нека всеки, който е спечелил, да си търси наградата от този, от когото я е спечелил”, каза лидерът на НФСБ. 

“Искам да дам съвет на българските граждани – те трябва да спрат да си купуват частни талончета, защото спирането на действията на частните лотарии ще се извърши в момента, в който Законът бъде публикуван в “Държавен вестник”, препоръча Симеонов. “Очакваме това да се случи другата седмица и да се изземат всички талончета, от всички места, където се продават в момента, освен пунктовете на Българския спортен тотализатор (БСТ).  

Срокът за унищожаване на талончетата е до края на годината, защото има прекалено масово разпространяване – магазинчета, плод и зеленчуци, бензиностанции, всякакви вериги. Събирането и унищожаването ще отнеме време. Предстои много сериозно разследване на количествата талончета, които са внесени в България и се разпространяват, и количествата, които са обявени в Комисията по хазарта. Сигурен съм, че между двете цифри ще има доста сериозна разлика. В страната се внасят и продават много повече талони, отколкото се обявяват реално в Комисията по хазарта”, предположи Симеонов.  

“Бизнесът на Васил Божков е няколко милиарда на година, това е непотвърдена информация, защото има много голям сив сектор, свързан с разпространяването на по-голямо количества талончета, отколкото се отчитат в Комисията по хазарта”, продължи зам.-председателят на НС. “Аз съм сигурен, че оборотите са доста по-големи. С новите промени вече ще може да се прекратява незабавно лиценза на частните лотарии. Това ще стане веднага след излизането на закона в “Държавен вестник”. 

Няма никакъв шанс бизнесът с частните лотарии да се прехвърля – този бизнес става изцяло държавен. Няма никакъв шанс Българският спортен тотализатор (БСТ) да бъде отдаден на концесия или приватизиран, това е записано изрично в закона. Няма никакво преразпределение на пазара. Това е фалшива новина, която се разпространява от няколко дена. Съгласно закона БСТ е длъжен да заделя 50% от сумите на оборота за изплащане на печалби, 18% ще отиват за спорта, 15% ще са за такси, останалото е за издръжка на администрацията на спортния тотализатор”, завърши Симеонов.

информация и снимка на канал 3

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО