Бременност и раждане в Германия

Сподели

В Германия наличието на брак улеснява много живота на едно семейство, както финансово така и документално, например при раждане на дете. Честа ситуация при много от Българите тук е семейство с 1 работещ и фамилна здравна осигуровка. Фамилната здравна осигуровка покрива цялото семейство.

БРЕМЕННОСТ

След установяване на бременността, автоматично се правят няколко изследвания и ви издават документ наречен Mutterpass. В този документ се вписва всеки детайл от вашата бременност. Тестове за имунитет срещу рубеола, за СПИН, за кръвна група, вероятно и други (на по-късен етап и тест за диабет). Ако всичко е наред в началото се ходи веднъж месечно на преглед при гинеколог.
След 32-рата гестационна седмица – два пъти месечно. Всичко това е в рамките на стандартното лекарско проследяване на бременност. Още в началото трябва да вземете от наблюдаващият бременността генеколoг две направления, едно за здравната каса, а другото трябва да дадете в лечебното заведение, в което сте избрали да раждате. Когато изберете болница трябва да си запишете час с главен или дежурен лекар, около 7-8 месец на бремеността. Там се попълват документи и отговаряте на въпроси дали имате алергии, заболявания, и се разяснява как протича самото раждане. Не се притеснявайте ако имате каквито и да е въпроси да ги зададете. Всички изследвания през бременността са безплатни с направление (възможно е доплащане за някои изследвания в зависимост от здравната каса и района в който живеете) както и самото раждане в болницата. Има и изследвания, които са по желание, но се заплащат допълнително.

РАЖДАНЕ

Приемат ли ви в болница често ще ви проверяват за разкритие и ще следят сърдечните тонове на бебето. Ако раждането е нормално има акушерка при вас, която се грижи за всичко почти до започването на раждането, в последния момент тя повиква доктора. Много от родилите тук споделят, че са се чувствали много добре от началото до края. Лекарите и акушерките в Германия са привърженици на естественото раждане, но изтекат ли ви водите и нямате разкритие може да поискате операция. Не се притеснявайте, ако е с операция в операционната има минимум 5 човека – анестезиолози, лекари, сестри, както и детски лекар. Тук на бащите е позволено да присъстват по време на раждането дори да е с операция, така младият ТАТКО може да види своето бебче за пръв път и дори да му среже пъпната връв, както и да подкрепи майката в този напрегнат момент.

Хебаме (HEBAMME)

В Германия съществува професия Hebamme, тя е в голяма помощ за млади майки без опит и знания как да се грижат за бебето си, като всичко това е БЕЗПЛАТНО И ПО ВАШЕ ЖЕЛАНИЕ. Най-често е жена акушерка, която идва в дома ви и прави Vorsorge и Nachsorge – Vorsorge е да мери кръвното и ако имате някакви дребни оплакваквания и е в нейната компетенция може да ви помогне. Nachsorge включва съвети за бебето (къпане, пъпче, съвети за кърмене, повиване и т.н.), както и съвети за вас: лохии, шевове, рагади по гърдите и т.н.
НАМЕРЕТЕ БЕЗПЛАТНИ Hebamme във вашия район

КАКВО СЛЕДВА?

Бъдете готови да обяснявате какво означава БАЩИТО ИМЕ 🙂

На повечето места вече имат опит но имайте в предвид, че може да изпаднете в комична ситуация. Обърнете внимание на начина на изписване на името на детето ви в немското удостоверение за раждане в самата болница – след това няма да е възможно да коригират имената му /собствено, бащино и фамилно/. Издават ви документ от болницата с дата и час за раждането на детето и вписани в него имената на родителите. С този документ и с актовете за раждане (многоезични) на двамата родители (акт за граждански брак ако имате) и лични карти, отивате на регистратурата на болницата и подавате документи за издаването на акт за раждане. Болницата ги предава по служебен път в общината (не всяка болница извършва тази услуга). В някои болници е възможно да ви посети служител от общината, за да вземе нужните документи за издаване на акта за раждане. Немски акт за раждане на детето ще е готов до 1-2 седмици и трябва да го вземете от общината. Заплаща се дребна сума за самият акт 10-20 евро. Задължително носете лична карта на двамата родители. За в бъдеще ще ви трябват за това си поискайте няколко броя многоезични акта за раждане, като пак ще доплатите дребна сума. От общината ще ви издадат и документ за раждането, който да приложите с документите за киндергелд, елтернгелд и за здравната каса общо 3 броя. Прилагат се самите оригинали на тези документи. На всеки от тях е написан за пред коя институция ще ви послужи. Първия преглед на бебчето е на 3-тата седмица от раждането, затова се огледайте малко по от рано за педиатър.

За заминаване към България ще ви трябва ПАСАВАН за бебчето от Българско посолство.

МОЛЯ ИМАЙТЕ В ПРЕДВИД, ЧЕ МЕТОДИТЕ НА ЛЕКАРИ, БОЛНИЦИ И ИНСТИТУЦИИ, КАКТО И СУМИТЕ И СРОКОВЕ ЗА ДОКУМЕНТИ МОЖЕ ДА СА РАЗЛИЧНИ, СПОРЕД РАЙОНА И САМАТА БОЛНИЦАТА ОТ СПОМЕНАТИТЕ ТУК

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО